събота, 4 октомври 2008 г.

"проект на Закон за управление на етажната собственост"

Тези дни бях наспамен могъщо със следното нещо:

И за пореден път бях крайно разочарован от хората които условно наричаме "интернет общество".
Не може за всяко нещо, което се появи като закон да се появява подписка, абсурдно е! Някой чел - недочел, разбрал - недоразбрал решава, че нещо му ограничава правата! И се получава поредната подписка с плява и хвърляне на прах в очите.

Моите възражения в случая са следните:

1) За бога, хора това е ПРОЕКТ за закон. Още не е гласувано даже да влезе като проектозакон! Вие откачени ли сте?!
Помните ли "Нероден Петко"? Усещате ли, че някак има нещо общо?
"Оооо, неее! Съседите ще ми забранят да си гледам дакела!"

2) "л) даване на съгласие за отглеждане на животни в етажната собственост."
Колко от ва се сетиха, че това е коректив, не пречка? Дори ако преките ви съседите ви са злобари, и сте с нормални възможности за соционално контактуване, ще можете да убедите вижущите във входа, че кучето/котката ви ще бъде отглеждана правилно и няма да пречи повече от колкото човек в сградата пречи.
Ваш проблем е ако сте леля-псиахрка с 20 котки в апартамент, или 10 кучета, или 20 кучета и 50 котки на куп. 
Съмнявам се който и да е от подписалите се там да са имали такъв човек за съсед. Едва ли са имали допир с благоуханията, носещи се на десетки метри от жилището.
Или собственик на питбул-убиец.
Сори.

3)Има адски много свесни хора, които просто не могат да гледат животни. Съжалявам, ако засегна някого, но е така. Не може да си вземеш женско животно, да го оставяш всеки месец да се мъчи и да вие/мяучи като е разгонено и да казваш, че това е естествено. Като е естествено - пусни го в естествената му среда. Иначе се съобразяваш 1- НЕГО, 2 - ЖИВУЩИТЕ В БЛОКА и го КАСТРИРАШ.
Не може да имаш "шладишхо хъски" което не те слуша. Или имаш животно, което контролираш, или нямаш животно. Хъскито го дадох като идеалният пример. Красиво куче, с красиви очи, няма хора, които да не го харесват. Но това е едно адски първично куче, много трудно се поддава на обучение и възпитание. Оставиш ли го и в празна стая, ще изгризе нещо, ще изкопае дупка и ще събори тонове непредвидени неща.
Същото е и като са навън, с кучета, сред хора. 
Дори да е на каишка, дори да слуша в повечето случаи - реши ли нещо, малко хора могат да го удържат. Структурата му, гените са му такива, че може да ТЕГЛИ. И собственика си и, покъщнината му и съседите.
Или 10 годишно момиченце, водещо мастив. С очите си съм го виждал. 
Или трябва да си пълен идиот да го пуснеш детето, или да знаеш, че взаимно се уравновесяват животното и девойчето. А това поне някои души във входа могат да го забележат.

Разтеглих темата много, но съм адски бесен.
Като заключение ще кажа, че гледаме доберман, който има проблеми. Бит, потрошен, блъскан от кола поне веднъж и зарязан на бул Александър Малинов. Със счупена предна лапа, завъртяна на 180 градуса и зараснала така. С парализирани задни крака и т.н.  Така е намерен. Опериран, лекуван в последствие. В крайна сметка кучето се възстанови почти напълно физически. Но само физически.  Говорим за куче, което под пълна упойка лови мухи. Хваща 9 от 10 примерно.
При по-рязко движение от непознат, настръхва целият, застава в отбранителна позиция и ръмжи/лае. Както се защитава себеси, двойно повече защитава собствениците си. 
До момента нямаме нито едно ухапване, нито едно произшествие, и не повече от едно семейство във входа ще възрази това куче да си остане там. ОСВЕН ТОВА!!! Предполагам, че малко или много ще го има правото на завареното положение.
По-лоши обстоятелства от тези - само вие можете да си създадете.

А! И още нещо!
Защо почти никакъв шум не се вдигна покрай ТОВА?
И неговата петиция.

П.п:
Радвам се, че подписалите втората петиция са с десетки повече от тази за етажната собственост. 
Върна ми се малко от надеждата.

2 коментара:

Hellen каза...

Благодаря ти за този пост. Същото нещо е и с вечерния час - връщали сме се били в комунизма. За сметка на това пълната безотговорност на много родители и мъртво пияните младежи нощно време във и пред дискотеките са апотеоз на свободата.

Hellen каза...

О, много се извинявам, но забравих да кажа, че не си прав само за едно - по принцип е добре подписките да се правят точно когато се гледа проектът за закон, а не след това - след това е малко късно и не може някой нон стоп да се сеща, че нещо не му харесва във вече приети закони - иначе постоянно би трябало да ги връщаме за промяна, което не е много ефективно. То затова процедурата е разтегната във времето, за да има възможност за по-навременни реакции.